Tuesday, July 27, 2010

SHOW ME THE RIGHT PATH



Why we here, where we come from
where's our future, leading us
Where's our life, taking us
Shows us the path, dear Allah
What are we, to do here
There must be a reason to be here
Ya Allah the greatest
Non of these you create for waste
Show me the right path
The path of the favoured one with your grace
Show me the right path
The path of Rasulullah and his companions
Don't leave me please your guidance I need
Show me the way, light up my life
Don't leave me please your guidance I need
Show me the way, to gain your love. 

Saturday, July 24, 2010

luahan hati yg tulus ikhlas


Setahun sudah berlalu sy berada di dlm batch CTS091. sekarang sy berada di 1st sem 2nd year. x sangka sebenarnya sy boleh bertahan dlm CTS ni. Itulah dia takdir dan ketentuan ilahi yg telah ditetapkan.

bermula dgn sessi pengajian 1st sem 1st year sehinggalah 2nd sem 1st year di IIUM kuantan.mmg sy tidak nafikan kehidupan yg penuh dgn onak dan cabaran. tetapi apakan daya utk menolak takdir yg telah ditentukan oleh pencipta insan yg kerdil ini.

impian utk masuk melanjutkan pelajaran di IIUM cukup bermakna bg saya krn itulah yg sy diidamkan ketika di zaman sekolah menengah. Alhamdulillah...Allah makbulkan doa sy.

tp sy tidak menyangka environment di kuantan kampus seperti pdg jarak pdg terkukur.pernah suatu hr ketika di dlm kelas semasa di CFS,lecturer sy kata kuantan kampus mmg sgt bosan mcm hidup dlm belukar. tp sy endah x endahkan kenyataan tersebut. apabila berhadapn dgn realiti, baru la sy percaya ckp lecturer sy.

ni adalah masjid IIUM kuantan yg masih dlm pembinaan.


semasa 1st sem 1st year,my life become full of teribble incidents. mcm2 la...sehinggakan sy merasakan diri sy sudah berubah. i'm no longer be an active student. i'm no longer be a competence student. i'm no longer be a hardworking student.i'm always be quite.i'm always feel lonely. i'm feel like myself didn't exist at that time for the whole 1 year. semangat utk belajar mmg jatuh sgt2.

i don't know where is others, all my best frens while we were in CFS. kebanyakan shbt2 yg rapat dgn sy adalah drpd course yg berlainan krn kenalan saya byk melalui society except academic based society. mmg sgt seronok...tp bila smpi shj di kuantan, kami membawa haluan masing2.

honestly to say, sy mmg x rapat dgn kwn2 satu course atau clasmate sy, tak kira la semasa di CFS ataupun di kuantan kampus. that's why, i'm always feel lonely all the time even pd fizikalnya sy mmg ade kwn yg selalu berdamping dgn sy. but it's not the same as in cfs. lebih2 lg apabila asilah,zahid,muni and sufi keluar dr IIUM kuantan. mereka inilah jiwa2 sy.

Ya allah...tuhan aje la yg tahu betapa sedihnya hati ini. sy tau itu bukanlah kehendak mereka tetapi itu adalah perancangan Allah.

begitulah hebatnya ukhwwah kami. penangan ukhwwah yg mantop!

sehinggakan suatu hr semasa di sem 1, sy membuat permohonan utk tukar course yg mmg sesuai dgn jiwa sy iaitu economic.sy berminat utk ambil degree in accounting since i've learned principle acount in my SPM.sy telah mendapat panggilan telefon drpd ANR tetapi di atas masalah birokrasi, sy masih bertahan di CTS.

disebabkan masalah yg kecil shj, sy tidak dapat tukar course dan rm100 sy mmg burned cm tu je.mse tu mmg sgt tertekan. tu sume ujian dr Allah. Kita kne hadapinya dan jgn sesekali lari drpd masalah! itulah kata2 yg memotivasikan diri sy yg dlm tekanan.

dan sy pernah membuat cubaan utk memohon tukar course buat kali ke-2 semasa sy berada di gombak kampus tp sy batalkan niat tu.

setelah setahun sy memendam perasaan yg bergelora...mmg sakit,letih,seolah-olah seperti dihempap sebuah gunung.

tetapi keadaan tersebut berubah sedikit demi sedikit ketika sy ambil short sem di gombak kampus. sy dpt berjumpa semula shbt2 yg sy rindui. Ya Allah...betapa berbunganya hati sy ketika berada di sini. i'don't know how to express it.nasihat demi nasihat diberikan.tenaga demi tenaga dicaskan...

akhirnya, sy pulang ke kuantan kampus dgn penuh semangat dan azam baru utk memulakan kehidupan baru yg masih berbaki 3 tahun lg. let bygone be bygone!!

smpi je kuantan kampus kami disambut dgn "village of knowedge" event. Di sinilah kehidupan baru sy bermula b4 masuk semester baru dan merupakan prgrm batch yg pertama yg sy join dgn sepenuh hati. sebelum ni, hanya jasad shj yg join prgrm tp hati di tmpt lain because my heart must be put at somewhere else that me myself didn't know.

hari ni,di pg jumaat yg hening iaitu penghulu sgla hari, kami satu batch telah mengadakan satu prgrm iaitu "ukhuwwah day" bertempat di taman tasik bandar (dpn iium je). At first, i thougth that it only take a short time tp ia berlarutan smpi ke tghri.

sebaik sahaja usai solat subuh, bilik sy telah dipenuhi org mcm nk buat kenduri plak.mereka ni dtg sbb nak buat sarapan utk prgrm ni.mmg riuh la jgak...seronok2...






masa gather at CF sister


syimah, saya and miss rebut "org" (jgn mare ye za)

byk game telah diadakan dan mmg sgt bermakna buat diri sy.satu benda yg sy unexpected to happen iaitu semasa kami bermain air beracun. kali ni giliran Don yg kne air beracun dan dia dikehedaki memilih seorg dr kalangan sister utk menceritakan ttg diri mereka.

tiba2....

"kak hawa". Arghh!!Don panggil nama saya! jadinya saya yg terkena air beracun!sy sgt susah nk dgr brother panggil sy "kak".

mula2 sy agk x percaya...mmg sgt2 x percaya.betul ke nama sy dipanggil???mmg sgt2 terkejut!sesiapa nama yg dipanggil dikehendaki bercakap tentang diri masing2.Ade gak terfikir yg nama sy akan terpanggil tp sape la sy dlm batch tu setelah setahun lamanya tidak mewujudkan kehadiran diri ini.diri ini yg sering mendiamkan diri,memaksa utk membatu seperti tugu,seperti tiada perasaan,jiwa kosong....

masa tgh bercakap sbnrnya still masih x prcy lg.huhu.that's why suara agak perlahan masa tu...ini merupakan ucapan ulung saya yg tulus ikhlas di hadapan classmate sekalian.my public speaking skill has been stopped for 1 year.sbnrnya byk bnde nk ckp tp tkut mse x m'izinkan, sy kne prevent it.

so, klu spe2 nk tnya soalan2 psl khwn yg x terjawab mse 2 boleh la tnya scra personal lps ni ye.mse 2 bkn x nk jwb tp ia merupakan sa2 topik yg perlu dikupas dlm mse yg agk lama...bkn psl khwn je...anything you want 2 talk to me,just ask me,ok...

Alhamdulillah...Allah telah gerakkan hati Don utk panggil nama sy time tu...thanx Don for giving me an opportunity to speak out!

kali ni setiap org akan berpeluang utk meluahkan perasaan masing2 either brothers or sisters among our group members melalui kertas.tp sy mcm byk ngarut je sbb masa terhad.ape2 pn sy terima dgn hati terbuka ape2 komen yg diberikan kpd sy.pd mereka yg rse terguris hati dgn komen2 sy minta maaf byk2.anggaplah teguran itu adalah satu wasilah utk kita mngubah diri kita ke arah yg lebih baik.masa ni la kita nk koreksi diri kalau bukan kwn kita yg dh mcm adik-beradik.3 years to go!byk benda yg kita kne perbetulkan lg.nnt dh grad susah dh nk jmp kwn2 utk tegur kita..

ade jugak sy terima komen bhw sy ni seorg yg pendiam.yup.i admit it but it is for 1 year ago.sy suka utk menjadi seperti saiyyidina Ali (if i not mistaken).dia merupakan shbt rasulullah yg pendiam tetapi apabila berkata2 dia sungguh petah.tidak ada siapa yg boleh menyangkal kata2nya.

berakhirnya prgrm ini dan mulai saat ini,baru la sy dpt merasai bhw ukhuwwah itu wujud di antara saya dan satu batch.sekarang sy bukan lg seorang Hawa yg dulu lg. i'm try 2 be my own self, the real i am like b4.

sume modul2 yg disediakan berbentuk ukhuwwah.mmg best dan sy rse objektif tercapai!congratess to all cmmittees!

Thursday, July 22, 2010

Sabarlah duhai insan...



Biar kepahitan itu pergi, agar kemanisan mengisi.
Biarkan kekecewaan berlalu, agar kegembiraan mewarnai.
Biarkan kegelisahan lenyap, jangan kita hilang semangat.
Biar penderitaan itu menyapa, agar kekuatan kita jana semula.
Biarkan diri ini menderita, agar aku tahu kepahitan derita ini.

Agar aku sedar kesengsaraan ini
tak sama bahkan secebis dari penderitaan Rasulullah S.A.W.

kadang kala Allah hilangkan mentari...
kemudian DIA datangkan guruh ...
puas kita menangis...
mencari mana mentari kita...
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yg indah..

Tuhan sesekali tidak menzalimi hamba-Nya
tapi manusia yang menzalimi diri mereka sendiri.

Cahaya kelam pahala dosa.
Berupaya memilihnya
walau kadang kala tersasar lantaran pautan nafsu.

Namun peluang dari-Nya sentiasa ada.
Namun kasih-Nya sentiasa memayungi.

Diturunkan ad-din memperhalusi akal.
Dianugerahkan akal memperhalusi akhlak.
Dikurniakan akhlak mencantikkan pekerti.
Menjadi sebaik-baik umat.

tunduk sebagai hamba
berjalan sebagai khalifah

menyusuri kehidupan mencari sebutir permata "IMAN".
menyemai sepohon "TAQWA"
agar dapat berteduh dari kepanasan "NAFSU"
agar dapat berlindung dari angin hasutan "SYAITAN"

Sabarlah duhai insan
Ada kemanisan di sebalik kepahitan ini
dlm mencari KEREDHAAN ALLAH S.W.T.

Monday, July 19, 2010

2 perasaan kasih yg tidak boleh bertemu dlm satu waktu




Kasihkan ALLAH dan kasihkan MAKSIAT

Kasihkan JIHAD dan kasihkan HAYAT

Kasihkan PENGORBANAN dan kasihkan HARTA

Kasihkan KEBENARAN dan kasihkan KEKUASAAN

Kasihkan KEDAMAIAN dan kasihkan KEKUASAAN

Kasihkan KEBAJIKAN dan kasihkan DIRI SENDIRI

Kasihkan PERJUANGAN dan kasihkan KEREHATAN

Kasihkan RAKYAT dan kasihkan PENINDASAN

Kasihkan KEJUJURAN dan kasihkan PENIPUAN

-Dr. Mustafa al-Sibai'-

***************


Love, Would be blind. I don’t care so much if I couldn ’t see. But matters when love blinds me from seeing Allah’s light

Love, Would make you 4get. I don’t care so much if I couldn’t remember. But it matters when love makes me 4get Allah.

Love, Makes you a fool. I don’t care so much in being a fool.
But it matters if I am a fool in telling the difference btw right and wrong.

Love, Makes you happy. But why should I be happy. When I should be grieving 4 disobeying Allah’s orders.

Love, Needs a lot of sacrifice. I am willing to sacrifice. But why should I sacrifice, if it’s not for Allah.

Love, Why should I love. If it’s not for Allah

Saturday, July 17, 2010

Price Hike: Anyone knows why it happen???


It has been a long week i didn't update my blog. hurm... busy with my timetable and my mind is jam-packed with heavy things to think about since add and drop session for new semester and new year (2nd year,1st sem) just started for 1 week.

moreover,we have got 2 tutorials already which have a lots of problems to be solved for each tutorial plus with our assignment for my advanced calculus subject.

That is advanced calculus...our lecturer is very "committed" to give us assignments and tutorials. wait for another tutorial next week yeah my friends..! (hehe)

How about math method???intro to statistic???
how about minor subject?? econ and accounting???
ungs 2050???
my i'adah plan which by hook or by crook i've to finished up all 5 juzuk for this sem???
fuh... a lots of things to be settled down ASAP!!

Ya Allah... plz give me an easiness to complete all these tasks and commitments.ameen...

yesterday night, i had a convesation with my sarawakian friend in YM. The new issue was arised.

what is that issue???

The price of fuel (petrol and diesel), natural gas and sugar are increasing tremendously since these four things are using in our daily life and it happen in the same interval time for all these things! It was started from yesterday(Friday-16Jul) at 12.00am.

The subsidy cuts in fuel, sugar and liquefied petroleum gas (LPG) by the government, are a signal that economic reform is pushing ahead, says OSK Research.

Here are the new price for:

Petrol RON 95 - RM1.85 per liter.
Diesel - RM1.75 per liter.
Sugar - RM1.70 @ RM1.90 per kg (not sure)
Gas LPG - RM1.85 per kg
 
gas 14KG - fromRM24.50 to RM25.90 (increase RM1.40)
gas 12KG - from RM21.00 to  RM22.20 (increase RM1.20)
gas 10KG - from RM17.50 to  RM18.50 (increase RM1.00)

According to Malaysia Kini article, if the subsidy does not cut, Malaysia will confront with economic recession in year 2019.

A lots of question across into my mind and my head full of question markssss.... How does it happened???

I'm very curious to know more about it since my fren ask my opinion about it. I have no comment to answer it cz i'm still searching for the answer.

I do not have enough knowledge about economic. This issue make me opened up my eyes since i'm going to take economic subject for this sem. Thanks to my fren for giving me an assignment to be searched for :)

what i had known b4 this, our PM denied strongly that the price did not increase. Is our government lied to us??? I'm very sure that something bad was happened but they hide from us but i'm still searching for the truth!

Thursday, July 8, 2010

HOW TO WIN FRIENDS AND INFLUENCE PEOPLE (BHGN 1)



Today, i want to share something regarding how to win and influence people. This book was written by Dale Carnegie and i'm currently reading this precious book. until now, i've read half of this book.

I've learned a lot of things from this favorable book. Let's check it out!

BAHAGIAN 1: Teknik-teknik Asas Menangani Manusia

di bhgn ini terdpt 3 prinsip iaitu:

1. elakkan drpd mengkritik, mencerca, dan mengeluh.

Saya tertarik dgn cerita yg dibawa oleh penulis tentang Abraham Lincoln. Abraham Lincoln semasa hidupnya bukan hanya suka mengkritik tetapi juga menulis surat dan puisi yg mempersendakan org lain dan menjatuhkan surat2 itu di jln2 di pinggir kota di mana beliau yakin org ramai akan menjumpainya dan membacanya.

Pd suatu ketika, Lincoln pernah mempersendakan ahli politik yg agresif iaitu James Shield dan mengecam Shield melalui sepucuk surat tanpa nama. Hal ini menyebabkan seluruh bandar di situ mentertawakan Shield. Shied terus mencari penulis surat tersebut dan mencabar Lincoln utk bertaruh dgnnya pada tmpt dan hari yg ditetapkan oleh Shield sehingga hujung nyawa. Tetapi pertempuran itu diselamatkan oleh penyokong mereka.

Insiden tersebut benar2 memberi pengajaran kpd Lincoln krn insiden itu merupakan insiden yg menakutkan dlm hidupnya. akhirnya beliau tidak lagi mengkritik sesiapun dlm apa jua hal sekalipun.

Sewaktu perang saudara pula, Lincoln telah melakukan kesalahan besar yg tragis dan membuatnya terjelepok di lantai dan berputus asa lebih2 lg beliau dikutuk oleh rakyatnya tetapi beliau tidak mendendami sesiapa dan dpt mengawal perasaannya dgn tenang.

Antara kata2 yg keluar dr mulutnya ialah, "jgn mengkritik mereka, mereka hanya bertindak dgn cara yg sama spt yg kita lakukan a/bila kita berada dlm situasi yg sama" 

Selain itu, penulis membawakan tentang sepucuk surat yg ditulis oleh seorg ayah kpd anak lelakinya. Si ayah sering mencerca dan berkasar dgn si anak. Si ayah sering memalukan si anak di hadapan rakan2nya dan sering mencari kesalahan anaknya. Hal ini menyebabkan si anak berasa takut akan ayahnya tetapi si anak tidak berasa benci terhdp ayahnya.

Sehingga suatu ketika si ayah duduk di dlm perpustakaan membaca surat khabar. Tiba2 si anak dtg kpd si ayah dgn ketakutan. Si ayah berasa terganggu dgn kehadiran si anak kecil ini dan menjerkah kpd si anak yg tidak tahu apa2. "kamu hendak apa???"

Si anak tidak berkata apa2 melainkan berlari dan melompat ke riba si ayah. Si anak memeluk leher si ayah dan mencium ayahnya.

Selepas si anak meninggalkan si ayah di situ, surat khbr yg dibaca oleh si ayah terjatuh dr tgnnya. Ketakutan menyelubungi si ayah. Akhirnya, si ayah sedar dan insaf akn tingkah laku yg dilakukannya terhdp si anak dan menulis sepucuk surat kpd si anak. 

Terharu sy membaca surat tersebut.

2. berikan penghargaan yg jujur dan tulus

Kajian menunjukkan manusia akan menjadi benar2 gila apabila tiada org menyanjunginya dan menghargainya. Mereka ini merasakan bhw diri mereka diabaikan dan hidupnya tidak penting lagi. Di Amerika lebih ramai individu yg menderita krn penyakit jiwa berbanding penyakit lain. Tetapi yg peliknya, laporan bedah siasat menunjukkan sel2 otak seseorg yg gila ternyata tiada cacat celanya dan sihat seperti manusia biasa sehinggakan doktor yg pakar dlm bidang ini di hospital sakit jiwa sendiri tidak mengetahui mengapa manusia menjadi gila.  

Apabila sesetengah org yg dahagakan kasih syg, perasaan menjadi penting sehinggakan mereka benar2 menjadi gila hnya bagi mendapatkan perasaan itu. Bygkan keajaiban yg dikecapi oleh kita dgn memberikan penghargaan yg jujur kpd mereka.

Charles Schwab merupakan ahli perniagaan Amerika yg terawal yg mnerima gaji lebih drpd sejuta dolar setahun. Beliau menjelaskan sbb beliau dibyr gaji sebesar itu adalah sbhgn besarnya berpunca drpd kemampuannya berhubung dgn manusia.

"Tidak ada perkara lain yg mampu membunuh semangat org selain kritikan drpd org atasannya. Saya tidak pernah mengkritik sesiapun . Saya percaya dgn pemberianinsentif kpd pekerja. Jadi sy lbih suka memberi penghargaan drpd mencari kesalahan. Apabila saya menyukai, sy sepenuh hati menerimanya dan ikhlas memberi pujian."

3. bangkitkan minat dlm diri org lain

Antara contoh yg dibawa oleh penulis ialah kisah Ralph Waldo Emerson dan anak lelakinya yg berusaha menarik anak lembu spy masuk ke dlm kandangnya. Namun mereka membuat kesalahan yg biasa dilakukan oleh ramai org kerana hanya memikirkan mengenai apa yg mereka mahukan. Emerson memujuk dan anak lelakinya menarik anak lembu tersebut. Tetapi anak lembu tersebut tidak juga bergerak malah mengeraskan kakinya.

Peristiwa itu diperhatikan oleh pembantu bangsa Ireland. Dia tidak betah menulis esei dan buku, tetapi dlm konflik itu, dia lebih mengerti perangai kuda dan anak lembu apabila dibandingkan dgn Emerson. Dia memikirkan tentang kemahuan anak lembu tersebut lalu memasukkan jari2nya ke dlm mulut anak lembu tersebut. Anka lembu itu menghisap jarinya dan kemudian dia menarik anak lembu itu ke dlm kandang.

begitu juga dlm hal membanteras gejala rokok.

Elakkan berceramah kpd mereka yg merokok dan menekankan apa yg kita inginkan, malah memaklumkan kpd mereka yg merokok mungkin menidakkan peluang mereka disenaraikan dlm pasukan bola keranjang atau memenangi larian 100 meter.

Ini adalah sebahagian drpd bhgn 1. Utk bhgn seterusnya, insya allah sy akan update utk entry seterusnya.

Wednesday, July 7, 2010

bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian


tibalah masanya hari yg ditunggu2 iaitu hari pendaftaran utk pelajar baru (ta'aruf week) sesi julai 2010/2011.
sbg part-timer, saya ditugaskan untuk berada di kaunter pendaftaran bahagian mahallah (asrama) bersama- sama dgn staff mahallah offc yg lain iaitu kak ida dan syidah.
saya berada di kaunter tersebut dari pukul 8.30 pg huingga 4.30 ptg.

macam-macam ragam dan kerenah mereka.
lebih2 lg bila ditugaskan di bhgn mahallah ni.
macam-macam aduan diterima.

seperti biasa pihak mahallah offc telah menetapkan bilik2 mereka mengikut course.
saya dan syidah pula ditugaskan di bhgn kunci bilik.
alhamdulillah..
tiada masalah besar atau aduan yg diterima cuma terdapat seorang sister yg mendapat kunci yg salah.
but it's not my fault...(hehe)
salah label kunci. (adehhh...)

kali ini, semua sister akan tinggal di mahallah di dlm campus dan 100% brother pula akan tinggal di luar (ada mahallah di luar).
kenderaan uia seperti bas uia (yg sgt lawa tu...) dan van uia digunakan utk mengangkut brg2 sister dr tmpat pndftaran (KOM) ke mahallah manakala brother akan ke mahallah di luar dgn knderaan persendirian.
sy xtau knape pihak uia buat sistem sedemikian.
myb utk mengelakkan kesesakan.

tp agk kesian kt sister sbb mereka kena angkat brg2 dr knderaan mereka ke bas dan menurunkan brg mereka dr bas ke mahallah (bilik).aduhai...penatnye...

sy rasa membazir je minyak bas dan van hntr dyorg ni ke mahallah.
mereka  sendiri pn x nk dihantar dan mereka rela utk menaiki kenderaan sendiri.
myb ada sbb tertentu mengapa sistem tersebut dibuat.

kaunter pndftarn utk bhgn mahallah terletak di lobby KOM.
so...sy x brapa nk nmpk keadaan sebenar perjlnn di luar.

kami diberi rehat selama 2 jam utk lunch hour dan solat zohor.
agak lama la jgk.
saya, nabilah dan hawa ismail mengambil keputusan utk balik ke bilik kami masing2.

dlm perjlnn ke bilik, kami pn mengisahkan semula ape yg berlaku di kaunter masing2.
hawa ismail dan nabilah berada di bhgn list nama dan mahallah registration.
kaunter mereka terpisah dr kaunter saya.

kebanyakkan mereka ni sungguh "demand"!
terutamanya bila dpt bilik level 4.
biasa la tu...

but if i was them, i just accepted it.
nk wt cmne...terima je la...
ape salahnya klu dpt bilik level 4...

of course ramai yg merungut dpt bilik level 4 cz ssh nk angkat brg
but it's not the issue...

the issue here is, why not kte berpegang pada peribhs dahulu, "bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian"
apa tujuan sbnr kte masuk universiti ni???

of course nk belajar kn?
ops, x ckup dgn bljr shj tp beljar lillahi ta'ala  utk bangunkan agama, bangsa dan negara.

kebayakan mereka ni dtg dgn kereta2 mewah.
gaji parents pn dh berbelas ribu sebulan berdasarkan ape yg kami tgk dr borang pendaftaran mahllah.
tp mereka ni la org yg sungguh demand.

pastu mula la nk 2kar bilik.alasan yg diberikan sbb sakit.
xleh nk dok bilik tinggi2.

saya akui ada yg memang betul2 sakit tp ade jgk yg x mcm sakit pn nk 2kar bilik.
bila mintak surat doktor, mcm2 alasan plak diberikan.
haih..ape kes dyorg ni...


cuba bayangkan, ada student yg dtg utk register masuk uia ni dr kalangan org2 ssh..
ade naik teksi...nth brpa la tmbg dr kampung dyorg utk smpi ke bndr kuantan ni...
ade plak yg naik bas je....bw brg yg sgt byk keluar dr perut bas!

mereka ni x demand pn mcm dyorg yg hidup mewah...

disebabkan species mcm ni la,mereka dh menyusahkan org lain.
org yg beratur dibelakang terpaksa tunggu lama.
kesian kak idah kena cari bilik2 yg kosong utk sumbat org2 species mcm ni.
nasib baik la dpt kak idah yg jaga masa tu.
kalau la yg jaga orgnya mcm saya....
by hook or by crook, die kena jgk tunjukkan surat doktor.(huih...kejamnye...huhu)

sy sungguh "sensitif" bila berhdpn dgn org yg mcm ni.
dh la menyusahkan pihak pengurusan, pastu menyusahkan org lain plak.
sy bukanlah dr golongan org2 yg hidup mewah tp sekadar bersyukur dgn apa yg ada.

benarlah kata mahathir dlm majalah milenia muslim , edisi mei 2010.
tajuk fokus tentang "dilema melayu baru".
kita telah terbiasa dgn kesenagan sampai lupa tentang kesusahan org dahulu.


ibu bapa kini tiada lagi budaya memberi ganjaran kpd anak mereka ketika kecil apabila melakukan sesuatu pekerjaan.
ibu bapa tidak mengajar anak mereka utk bersusah payah semasa kecil.
contohnya,utk mendapat kereta mainan yg disukai oleh anak kecil suatu ketika dahulu hendaklah disertai dgn umpan seperti angkat air,pergi ke kedai membeli brg,buat apa yg disuruh oleh ibu bapa dan lain2.
Pendek kata,kalau hendak apa pun, buatlah kerja,pasti dpt upah.

nilai org yg berjaya lebih tinggi apabila ia dimulakan dgn kepayahan berbanding mereka yg berjaya disebabkan kejayaan org lain.

sbg cth, pelajar universiti yg miskin dan berjaya dlm bidangnya lebih bernilai drpd mereka yg kaya yg berjaya dlm bidangnya.

contohnya, anak2 dato' atau YB atau menteri atau sape2 la yg berpangkat tinggi, even dyorg ni berjaya,tp pd hakikatnya bukan mereka yg berjya tetapi mereka berjaya atas sbb mereka anak2 org kaya yg mmg dh kaya.so...bg mereka yg rasa mereka ni org kaya dan anak org yg berpangkat tinggi, jgn rasa anda org yg dh berjaya.

dan bg mereka yg hidup dlm kemiskinan, cuba kita contohi dan renung tentang kejayaan yg dicapai oleh adik nik nur madihah yg mendapat 20A dlm SPM.
Ini barulah dikatakan sbg kejayaan yg sebenar.
mmg saya akui kehidupannya sgt susah tp bagaimana kita yg hidup senang tidak berjaya sepertinya?

sbg cth lg, saya mempunyai seorg nenek yg masih hidup.
alhamdulillah.... Allah kurniakan saya seorang nenek yg sihat walafiat even umurnya sudah 75 tahun (x igt tp lebih kurg la).
dialah satu2nya nenek yg saya ada dan tinggal bersama saya.
i've learned a lot of things from her.
but one thing that i really, really, really learned from her is about fan.

my lovely nenek...


gmbr ni dh lama semasa majlis khatam al-quran adik saya. Masa tu adik saya umur 8 tahun tp skrg dia dh form 4. Sebelah tu nenek saya.


yup...
tentang kipas.
benda ni nmpk kecil je tp ia sgt memberi pengajran dan impak kpd sy.

kalau dahulu,kipas x wujud lg tp org x merungut pn...
tp sekarang, org dh guna air-cond dh..

nenek saya tidak akan guna kipas apabila dia tidur.
tp bg kita, kipas adalah benda yg sgt penting apabila tidur.
sekarang ni x cukup dgn kipas, dipasang pula dgn air-cond.(huh...beku saya dibuatnya)

"mak, x panas ke?",tanya saya. saya menggunakan panggilan "mak" kpd nenek sy.
"tak, ni surat khabar ni ada...mak tak tahan guna kipas. mlm2 nnt sejuk...".
nenek saya hanya guna "kipas tangan"(surat khbr) je bila tidur...

even duduk bersembang di ruang tamu di rumah kami pd waktu ptg, nenek sy tidak akan "on" kipas melainkan kami adik-beradik menyedari kepanasan ketika berada di ruang tamu, baru la kami "on" sendiri.
itupun kami perlahankn kipas antara 1-2 utk kipas meja dan 3 utk kipas ceiling.
sebaik shj kami beredar dr ruang tamu, nenek sy pesan suruh 2tup semula kipas dan dia akan duduk di ruang tamu keseorngan tanpa kipas.

katanya lagi, "kalau dulu org susah. mana ada kipas mcm ni...kalau ade pn x mmpu nk beli."
"tak elok kalau sentiasa berkipas sepanjang masa...kesihatan terganggu nnt..."

saya pun xtau dr segi saintifiknya tentang keburukan kipas kpd kesihatan.
saya bukanlah dari jurusan kedoktoran  tp saya rasa ada betulnya nasihat nenek saya tu....

tp apabila tinggal di asrama semenjak dari tingkatan satu lg, saya kehairanan melihat kawan2 saya ketika berada di dlm kelas pd waktu awal2 pg dgn kelajuan kipas 5!
saya ni dh naik beku dh even berjauhan dgn kipas.

sbb tu nenek saya masih sihat tanpa sebarang penyakit sehingga sekarang.
Tiada kencing manis, darah tinggi, sakit jantung dan sebagainya...
Alhamdulillah...moga Allah memberkati umur nenek saya dan dikurniakan kesihatan yg baik berpanjangan.

kesimpulannya, kita hendaklah belajar dari kesusahan dahulu sebelum senang. Dgn berkat kegigihan kita, insya allah kita akan dpt kemanisan drpd kesusahan tersebut.

Saturday, July 3, 2010

Berita utk bakal mathematician



This morning, i've just gone to the indera mahkota library since i'm off for part-time job today but will continue tomorrow (Sunday).

It's quite bored if i'm continuing stay in my cosy room and it will become worse since my block too noiseless from the resident's tone of voice.

Why not if i've my exercises, walking to the very far library rather than keep staying in my room, right?

I go to the 2nd floor of the library and take my time for having newspaper reading. It's about a week i'm not read newspaper.

fuh...
my mind like to be uncultivated even the online newspaper version already provided for us. ntah, nk kata xdpt wireless, hr2 dok dpn lptop kt blik online je memanjang...smpi x smpat nk bkk paper. nk kata facebooking, sy xde fb la...

hehe..
means that... a sluggish virus was infected to myself...

sy terbaca satu berita dlm utusan malaysia yg sgt membanggakn for those who taking mathematics studies!



Seorang ahli matematik Rusia yang suka menyendiri, Dr. Grigory Perelman menolak hadiah bernilai AS$1 juta (RM3.2 juta) oleh Institut Matematik Clay di Cambridge, Massachusetts.

Keputusan Dr. Perelman, 43, itu diumumkan oleh institut berkenaan, yang telah menganugerahkan beliau Hadiah Millennium.

Anugerah itu adalah sebagai penghormatan atas keupayaannya menyelesaikan masalah Poincare, yang menguruskan persoalan bentuk yang wujud dalam empat atau lebih dimensi.

Presiden institut, Jim Carlson berkata, keputusan Dr. Perelman bukan sesuatu yang memeranjatkan kerana beliau pernah menolak hadiah-hadiah bidang matematik sebelum ini.

Menurutnya, Dr. Perelman memberitahu mengenai keputusannya menerusi telefon minggu lalu tetapi tidak menyatakan alasan.

Sementara itu, agensi berita Interfax memetik Dr. Perelman sebagai berkata, beliau percaya hadiah itu tidak adil.

Kata Dr. Perelman kpd Interfax, sumbangannya dlm menyelesaikan permalahan Poincare itu tidak lebih dr sumbangan ahli matematik Columbia University, Richard Hamilton.

"Utk memendekkan cerita, alasan utama ialah sy tidak bersetuju dgn komuniti matematik. Sy tidak suka keputusan mereka. Sy rasa mereka tidak adil," katanya.

Cubaan utk menghubungi Dr. Perelman di St. Petersburg di Rusia, gagal.

Carlson berkata, pegawai-pegawai institut akan membincangkan apa yg hendak dilakukan dgn hadiah wang tersebut.

"Kami mahu mempertimbangkan secara teliti dan menggunakannya ke jln yg terbaik utk manfaat bidang matematik," katanya. 

the PoincarĂ© conjunction was one of the seven Millennium Prize problems issued by the institute 10 years ago. The problem, in simple terms, is to prove whether a three-dimensional shape that satisfies the “simple connectivity test”— i.e. that all loops drawn on that surface can be stretched and moved on the surface until they return to their original position—is equivalent in shape to a three-sphere. It was first raised by French mathematician Henri PoincarĂ© in 1904.

Throughout the century, many brilliant mathematicians have attempted to solve the extremely complex problem, but only few came close to the answer. The math community was surprised when Perelman posted his solution online at http://www.arxiv.org/ in 2003. It took several years before other mathematicians proved his theory correct.

wow!!! 10 years!!! it's too long my frens... just only to prove the poincare conjuction even i know that is very complex....and it's very very very valuable and precious contribution!

and...how humble does himself since he was rejected completely and entirely that award due to the unjust decisions made by the math community.

Perelman believed that Richard Hamilton, an American mathematician that made great contributions to the establishment of the Ricci flow equation, deserved the same prize and honor as himself. The Ricci flow equation formed the “core of Perelman's method of proof,” says CMI. CMI’s disregard of Hamilton prompted Perelman’s decision to give up the award.?

so...what about us especially for CTS student in IIUM Kuantan??? does it make a sense, my frens??? how many the simplest theory that have been proven by your own in order to be a mathematician??? 

TEPUK DADA TANYA ILMU DI DALAMNYA... 

Friday, July 2, 2010

Village Of Knowledge



Alhamdulillah...
My V.O.K. is already closed and we are already have our closing ceremony this morning.

fuh...
it seems like this blog not being updated for a long week.
penat masih terasa lagi dan sakit kepala yg teramat menyerang...
2 days in a row my sleeping time was so bad-only 3 hours per day (its equiavalent not sleep for a whole day)
but, not for watching world cup (its non of my passion).....

it is because i've to publish a video for closing ceremony for V.O.K.
Its was my first experience in publishing a video for a big event unlike before this, i only published a video for my academic presentation. never beyond that particular.

but, whatever you do, plz do it from the bttom of your heart and sincerely lillahi ta'ala.
insha allah, Allah will give you a good reward in hereafter and He will give you an easiness while doing your job.
since i've been appointed as a committe of special task for closing ceremony, i've to do my work as perfect as i can.

i enjoyed doing my task and i've done it satisfactory with my friends help.
Thanks for all who have done their contribution in V.O.K. especially for my video even it is too short.

Aqilah, Syimah, Mastura and for all my beloved roomates (Hawa Ismail, Farhan and Syakila)...
thanks for your help and support!
I'm really, really, really appreaciate it!

during this event i can' tmake a full commitment for the second week cz i'm also doing a part-time job in mahallah office.
I only came for the morning session and at evening i've to do my part time job.
It's quite tired since i've to check the whole block in mahallah maimunah for every levels (and sometimes for every rooms) for every day!
Sorry for that, Amal (Asst. PM)...
Congartulation!You've done a good job!

See you all for the next new semester and new year!
(huhu...cuti sy hnya seminggu je)